Daca ai decis sa pleci in vacanta in Belgia cu siguranta trebuie sa ai in vedere cateva obiective turistice specific dar te gandesti sa degusti si cateva preparate traditionale. Belgia este renumită pentru ciocolata fina si berea aromata, dar aici exista si alte mancaruri pe care merita sa le incerci. Mancarea belgiana ofera un plus de savoare bucatariei europene.

Iata cateva mancaruri apetisante care fac parte din bucataria traditionala : cartofii prajiti– frites/frieten, midiile – Mosselen-friet Tomaat met Grijze Garnalen – rosii umplute cu creveti, Filet americain – Biftec tartar, Waterzooi Carbonnade a la flamande, Crochete cu creveti, Iepure cu prune, Carnati cu piure.

Bucataria belgiana nu este foarte cunoscuta in strainatate. Belgia este renumita mai mult pentru celebrele vafe belgiene, ciocolata fina belgiana si bere dar exista si cateva mancaruri deosebite. Aceste preparate sunt bogate in sosuri aromate, fructe de mare suculente si texturi catifelate.

Cartofii prajiti sunt felul de mancare national al Belgiei. Daca ajungi in Belgia incearca sosurile lor, care se potrivesc foarte bine cu cartofii prajiti. Midiile – Mosselen-friet este un fel de mancare delicios format din midii cu cartofi prajiti. Aceasta combinatie unica este cu adevarat apetisanta.

Midiile au un gust proaspat si matasos si se gatesc cu multe arome, inclusiv usturoi, sos de mustar si bere traditionala. Midiile „Moules marinière”,  contin midii cu vin alb, esalota, patrunjel si unt. Scufundarea cartofilor prăjiti in sosul ramas reprezinta modalitatea perfecta de a devora aceste feluri de mancare.

Tomaat met Grijze Garnalen – rosii umplute cu creveti este un produs de baza belgian ce combina crevetii fragezi cu un sos de maioneza si salata. Amestecul este apoi umplut intr-o rosie suculenta. Filet americain –este un tartar din carne de vita tocata marunt, amestecata cu ceapa si condimente si acoperita cu galbenus de ou. In Belgia, tartar-ul este o parte importanta din indragitul sandvis „Martino”. Acesta contine sos Martino facut din tabasco, mustar, ketchup si maia si ceapa, muraturi si salata.

Waterzooi este o tocana aromata de pui sau peste, morcovi, ceapa, telina, praz, cartofi si ierburi. Ingredientele sunt fierte in samantana si supa de legume ingrosata. Aceasta tocana calda si cremoasa este perfecta pentru zilele reci de iarna.

Carbonnade a la flamande inseamna „tocana de carne”. Aceasta este facuta prin fierberea lenta a carnii de vita in bere belgiana intr-un sos ingrosat cu pesmet, mustar, ceapa si diverse condimente. Din acest preparat nu lipsesc ciupercile si usturoiul. Aceasta tocana belgiana este ingrosata cu bere. Berea este ingredientul secret si ii ofera mancarii un plus de gust. Se potriveste foarte bine cu o garnitura de cartofi prajiti, paine sau orez

Crochete cu creveti sunt o delicatesa belgiana cu fructe de mare si creveti cenusii. Acoperite cu pesmet crocant, crochetele de creveti sunt o gustare extrem de populara in Belgia. Acesti creveti fragezi sunt cunoscuti drept „Caviarul Marii Nordului”.

Iepurele cu prune uscate este preparat de bucatari din toata tara in moduri cat mai rafinate. Versiunea clasica a acestui fel de mancare combina iepurele cu prune uscate si cateva crochete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here