HomeReligieIzvorul Tamaduirii – Sarbatoarea vindecarii prin harul Maicii Domnului

Izvorul Tamaduirii – Sarbatoarea vindecarii prin harul Maicii Domnului

In prima vineri de dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un praznic inchinat Maicii Domnului, izvor nesecat de har si vindecare pentru toti credinciosii.
Aceasta sarbatoare, plina de semnificatii adanci, aminteste de una dintre marile minuni savarsite prin mijlocirea Fecioarei Maria si impleteste traditia bizantina cu obiceiuri vii pastrate pana in zilele noastre.

Originea minunii de la Izvorul Tamaduirii

Povestea incepe in vechiul Constantinopol, in secolul al V-lea, cand viitorul imparat Leon cel Mare, pe atunci un om de rand, a intalnit un orb ratacitor.
Cautand apa pentru a-l ajuta, Leon a auzit un glas divin indrumandu-l catre un izvor ascuns in padure.

Ascultand porunca nevazuta, a gasit apa, a potolit setea orbului si i-a spalat ochii, iar in acel moment, barbatul si-a recapatat vederea, recunoscand-o pe Maica Domnului drept cea care salasluieste in acel loc binecuvantat.

In semn de recunostinta, odata ajuns imparat, Leon a construit o biserica la acel izvor tamaduitor, biserica ce exista si astazi la Istanbul sub forma sa restaurata.
Acest loc a devenit in timp un adevarat centru de pelerinaj, un simbol viu al binecuvantarii si milostivirii Maicii Domnului.

Sfintirea apelor si traditia Agheasmei Mici

Una dintre cele mai frumoase traditii ale sarbatorii este slujba sfintirii apei, numita si Agheasma Mica.
Dupa Sfanta Liturghie, credinciosii participa la aceasta randuiala speciala, unde preotii sfintesc apa si stropeste poporul, cantand troparul:
„Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta…”.

In credinta populara, aceasta slujba are puterea de a alunga raul si de a aduce binecuvantare si sanatate trupului si sufletului.
In multe sate romanesti, exista si obiceiul ca in aceasta zi sa fie curatate si sfintite toate fantanile si izvoarele din jur, ca simbol al reinnoirii si al purificarii intregii comunitati.

Minunile Izvorului din Constantinopol

De-a lungul secolelor, numeroase minuni s-au legat de izvorul tamaduitor:

  • Invierea unui corabier din Tesalia, prin stropirea cu apa binecuvantata.
  • Vindecarea imparatului Justinian de o boala grea.
  • Salvarea bisericii de la prabusire in urma unui cutremur devastator.

Marturii scrise din secolul al X-lea si al XI-lea confirma zeci de astfel de minuni, iar traditia s-a pastrat neintrerupta pana astazi, atragand pelerini din toate colturile lumii.

Izvoare tamaduitoare in Romania

Traditia izvoarelor vindecatoare nu este straina nici spatiului romanesc.
La Manastirea Dervent si la Manastirea Horaicioara, credinciosii vin sa se roage si sa ia apa binecuvantata, nadajduind in vindecare trupeasca si sufleteasca.

Un alt loc special este Manastirea Ghighiu, unde icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, alaturi de izvorul ei tamaduitor, continua sa aduca speranta si alinare pelerinilor.

Izvorul Tamaduirii in arta bizantina

In iconografia ortodoxa, Maica Domnului apare adesea ca „Izvorul Tamaduirii”, purtand Pruncul Hristos in brate, stand deasupra unui vas din care curge apa vietii.
Aceasta reprezentare vizuala subliniaza rolul Fecioarei Maria ca mijlocitoare a harului divin si ca binefacatoare a omenirii.

Celebre fresce si icoane din Bizant, dar si din manastirile athonite, surprind acest moment mistic, amintind mereu credinciosilor ca Maica Domnului este ocrotitoarea si vindecatoarea celor aflati in nevoie.

Izvorul Tamaduirii din Istanbul astazi

In inima agitatului Istanbul, sub vechile ziduri ale orasului, se afla si astazi paraclisul cu Izvorul Tamaduirii. Desi biserica a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori de-a lungul istoriei — fiind afectata de invazii, cutremure si chiar pogromuri — izvorul binecuvantat a continuat sa reverse darurile sale asupra celor ce cred cu tarie in puterea sa vindecatoare.

Astazi, in fiecare Vinere Luminata, pelerinii coboara cu emotie cele 25 de trepte spre paraclisul subteran, unde Maica Domnului, prin izvorul sau tamaduitor, continua sa aline durerile omenesti.

Traditii romanesti de Izvorul Tamaduirii

La romani, Izvorul Tamaduirii este insotit de traditii vii si pline de credinta:

  • Sfintirea gospodariilor si a fantanilor.
  • Stropirea recoltelor si a animalelor cu agheasma pentru rod bogat si sanatate.
  • Rugaciuni speciale pentru cei adormiti si pelerinaje la izvoarele sfintite.

In anumite regiuni, credinciosii obisnuiesc sa se spele cu roua in dimineata acestei zile, ca semn al purificarii si al reinnoirii trupesti si sufletesti.

Rugaciune catre Maica Domnului – Izvorul Tamaduirii

In vremurile tulburi, cand credinta este incercata si dragostea oamenilor pare sa se raceasca, crestinii isi indreapta ochii catre Maica Domnului, cerandu-i ajutorul, ocrotirea si vindecarea.

Rugaciunea traditionala catre Izvorul Tamaduirii este o marturisire de smerenie si nadejde:
„Preacurata Fecioara, izvor al dumnezeiestii tamaduiri, aparatoare nebiruita, nu ne parasi pe noi cei mici si slabi, ci roaga-L pe Fiul Tau sa ne mantuiasca si sa ne lumineze sufletele noastre.”

Izvorul Tamaduirii nu este doar o sarbatoare a unei minuni din trecut.
Este o chemare la credinta vie, la speranta si la recunoasterea prezentei continue a harului divin in vietile noastre.

Este o zi in care Maica Domnului ne aminteste ca, indiferent de incercarile prin care trecem, la izvorul dragostei Sale putem gasi mereu tamaduire, pace si intarire.

Sursa foto: bzi.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe