HomeReligieIntampinarea Domnului 2025 – Traditii, obiceiuri si rugaciuni pentru luminarea sufletului

Intampinarea Domnului 2025 – Traditii, obiceiuri si rugaciuni pentru luminarea sufletului

Pe 2 februarie 2025, crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc Intampinarea Domnului, una dintre cele mai vechi si importante sarbatori crestine. Marcata la exact 40 de zile dupa Nasterea Mantuitorului, aceasta zi are o semnificatie profunda, simbolizand intalnirea umanitatii cu Dumnezeu si luminarea sufletului prin credinta.

Aceasta sarbatoare este cunoscuta si sub numele de „Sarbatoarea Luminii”, iar in traditia populara romaneasca, este asociata cu Ziua Ursului sau Stretenia, un moment in care se crede ca iarna incepe sa cedeze in fata primaverii.

Hai sa descoperim impreuna semnificatia acestei zile sfinte, obiceiurile pastrate din generatie in generatie si cele mai puternice rugaciuni pe care credinciosii le rostesc in aceasta zi.

Ce semnificatie are sarbatoarea Intampinarii Domnului?

Intampinarea Domnului are origini biblice si se regaseste in Evanghelia dupa Luca (Luca 2:22-40). Conform traditiei, la 40 de zile de la nastere, orice prunc de parte barbateasca trebuia adus la Templul din Ierusalim pentru a fi inchinat Domnului.

Astfel, Sfanta Fecioara Maria si dreptul Iosif l-au adus pe pruncul Iisus la Templu, implinind legea iudaica si oferind ca jertfa doua turturele sau doi pui de porumbel.

Acolo, pruncul Iisus a fost intampinat de dreptul Simeon, un om in varsta si drept, caruia i se promisese de catre Duhul Sfant ca nu va muri pana nu-L va vedea pe Mesia. In acel moment, Simeon a recunoscut in Pruncul Iisus Mantuitorul lumii si a rostit cuvintele care au ramas in istorie:

„Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, caci vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel.”

Aceasta sarbatoare ne aminteste ca Hristos este lumina lumii, cel care aduce speranta, mantuire si calauzire pentru intreaga omenire.

Intampinarea Domnului 2025 – Traditii si obiceiuri

Sarbatoarea Intampinarii Domnului este marcata de numeroase traditii si obiceiuri, atat religioase, cat si populare.

1. Sfintirea lumanarilor

In bisericile ortodoxe, credinciosii vin sa isi sfinteasca lumanarile, care simbolizeaza lumina lui Hristos in viata lor. Aceste lumanari sunt aprinse in momente dificile, pentru a alunga frica, boala si necazurile.

2. Ziua Ursului – Stretenia

In traditia populara romaneasca, sarbatoarea este cunoscuta si ca Ziua Ursului. Se spune ca in aceasta zi, ursul iese din barlog si, daca isi vede umbra (adica este o zi senina), se intoarce inapoi, semn ca iarna va mai dura. Daca vremea este mohorata, primavara este aproape.

Se mai credea ca grasimea de urs avea puteri vindecatoare, iar copiii erau unsi cu ea pentru a fi „puternici ca un urs”.

3. Rugaciuni pentru luminarea sufletului

Credinciosii rostesc rugaciuni pentru ca Dumnezeu sa le calauzeasca pasii si sa le ofere protectie.

Ce se spune de Intampinarea Domnului – Rugaciuni puternice

Rugaciunea intai, catre Domnul nostru Iisus Hristos
(Sursa: Doxologia.ro)

“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Nascut si Cuvantul lui Dumnezeu, Care mai inainte ai fost vazut de prooroci ca prin oglinda, in ghicitura, si mai pe urma in aceste zile, Te-ai nascut nestricat cu trupul din Preasfanta Fecioara Maria, si in a patruzecea zi, in locul cel sfant intru intampinarea intregii lumi Te-ai aratat ca prunc, purtat in bratele dreptului Simeon pentru mantuirea tuturor celor din Adam!

Cat de proslavita si de prealuminata este aducerea Ta in bratele Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Domnului, si intampinarea Ta de catre batranul Simeon.

Astazi cerurile se veselesc, si pamantul se bucura de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului si Imparatului nostru. De demult Moise s-a urcat in munte ca sa vada slava Ta, dar nu a putut sa-Ti vada fata Ta, pentru ca i-ai aratat doar spatele.

In aceasta zi prealuminoasa a intampinarii Tale, Tu Te-ai aratat pe Tine Om, stralucind de nespusa lumina dumnezeiasca, ca impreuna cu Simeon sa Te vedem fata catre fata, sa Te pipaim cu mainile si sa Te primim in bratele noastre, ca sa Te cunoastem pe Tine ca Dumnezeu venit in trup.

Pentru aceasta, proslavim nespusa coborare a Ta, si marea Ta iubire de oameni, ca prin venirea Ta ai daruit acum bucurie cereasca neamului omenesc cazut de demult in pacat.

Ca Tu prin dreapta Ta judecata ai izgonit pe stramosii nostri din raiul desfatarii in lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit si iarasi ne-ai deschis locasurile ceresti, si ai prefacut plansul nostru intru bucurie, iar Adam nu se mai rusineaza pentru neascultare, si nici nu se va mai ascunde de la fata Ta, fiind chemat de Tine, pentru ca Tu ai venit acum ca sa iei asupra-Ti pacatele lui, sa-l speli cu sangele Tau si sa-l imbraci pe el, gol fiind, in haina mantuirii, in podoaba veseliei, si sa-l infrumusetezi pe el ca pe un mire.

Iar pe noi pe toti, care praznuim Dumnezeiasca Ta intampinare, invredniceste-ne ca impreuna cu fecioarele intelepte, sa Te intampinam pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credintei si curatiei aprinse, sa privim cu ochii credintei dumnezeiasca Ta fata, sa te purtam in inimi, in toate zilele vietii noastre, ca sa ne fii noua Dumnezeu, si noi sa fim poporul Tau.

Iar in slavita si infricosata zi a venirii Tale, cand toti sfintii vor iesi in vazduh pentru marea Ta intampinare, invredniceste-ne si pe noi sa Te vedem, si astfel pururea cu Domnul vom fi.

Slava milosardiei Tale, slava imparatiei Tale, slava purtarii Tale de grija, Unule Iubitorule de oameni, ca a Ta este imparatia si puterea si slava, impreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte, si cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Rugaciunea a doua, catre Preasfanta Fecioara Maria

(Sursa: Doxologia.ro)

“O, Preasfanta Fecioara, care stralucesti prin curatie cereasca, porumbita preablanda, mielusea neprihanita, ajutatoare buna a lumii, Maica lui Hristos Dumnezeul nostru, tu esti inceputul si mijlocul si sfarsitul bucuriei noastre de acum, ca dintru tine a stralucit Soarele Dreptatii, Hristos Dumnezeul nostru, pe Care L-ai adus in sfintele tale brate in a patruzecea zi, in locul cel sfant, intru intampinarea noastra si spre bucuria si mantuirea intregii lumi.

Pentru aceasta te fericim si te proslavim, pentru ca tu esti cortul lui Dumnezeu si prin tine S-a salasluit intre noi, pentru ca sa fim poporul Lui.

Tu esti usa cereasca vestita de Iezechiel, prin care iarasi ni s-a deschis intrarea in locasurile raiului.

Tu esti scara cea inalta vazuta de Iacob, prin care Dumnezeu S-a pogorat pe pamant. Tu esti pod care duce de pe pamant la cer.

Pentru aceasta te rugam sa privesti spre noi, ca ceea ce ai intrat in locul cel sfant purtand pe maini Focul dumnezeiesc, binecuvantata. Cu focul rugaciunii tale sa arzi focul patimilor noastre, ca sa ne izbavim de focul cel vesnic al gheenei.

In locul cel sfant ai venit pentru curatirea cea dupa lege, tie netrebuindu-ti curatire, Fecioara Curata, si prin aceasta invata-ne cum se cuvine a ne pazi in neprihanire si curatie si cum sa purtam nevointa fecioriei, ca tu, fiind mai presus decat Heruvimii, ai venit la biserica, laolalta cu femeile necurate.

Tu, o, Maica Preasfanta, insati fiind biserica lui Dumnezeu care ai adus la biserica legii pe Fiul tau, Hristos Dumnezeul nostru, invredniceste-ne si pe noi sa iubim mai mult in lumea aceasta bisericile Fiului tau, sa le cercetam in toate zilele vietii noastre, acolo sa vedem frumusetea Domnului, pentru ca mai bine este sa petrecem o zi in curtile Domnului, decat sa locuim in locasurile pacatosilor.

Daruieste-ne si noua, Preacurata, precum lui Simeon, sa purtam neosanditi, in bratele inimii noastre, pe Fiul tau si Dumnezeul nostru, ca sa fim partasi pururea Preacuratului Sau Trup si Sange, si ajuta-ne sa ne pazim in frica lui Dumnezeu si sa nu intinam biserica trupului nostru.

Si asa intampinand totdeauna, o, Maica lui Dumnezeu, pe Fiul tau in inimile si in sufletele noastre, sa ne invrednicim prin rugaciunile tale sa dobandim si acea intampinare in vazduh a Domnului si asa vom slavi si vom canta impreuna cu toti sfintii pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Intampinarea Domnului este un moment special de luminare sufleteasca si reflectie asupra credintei. Pe 2 februarie, crestinii sunt chemati sa isi deschida inimile catre Dumnezeu si sa ceara calauzire si binecuvantare.

Fie ca aprinzi o lumanare sfintita, rostesti o rugaciune sau te gandesti la simbolismul profund al acestei zile, sarbatoarea Intampinarii Domnului este un prilej de credinta, speranta si pace interioara.

Sursa foto: Adevarul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe