Majoritatea popoarelor scriu si citesc de la stanga la dreapta, insa exceptie fac cele care folosesc un alt tip de alfabet.Exista 12 limbi in care scrierea si citirea se fac de la dreapta la stanga, si-anume : limbile feniciana, siriaca, etrusca, pahlavi, aramaica sau vechile limbi turcice : ebraică si araba.

Limbile ebraica si araba se numara printre cele mai vechi de pe planeta, pentru ca dateaza de peste 2.000 de ani. Caracteristica acestor limbi consta in faptul ca paragrafele scrise de la dreapta la stanga alternau cu cele scrise de la stanga la dreapta. Asadar, aceste limbi foarte vechi au inceput sa capete o forma scrisa inca de pe vremea cand nici nu exista hartie.

In trecut, scrierea de la dreapta la stanga era singura forma de scriere, care era strans legata de poruncile din Torah, un termen care desemna primele cinci carti ale lui Moise dintre cele 24 de carti ale Tanakhului.

Poruncile lui Tanakh subliniaza diferenta dintre folosirea mainii stangi pentru activitati „necurate” si a mainii drepte pentru activitatile „curate”. La inceput, textele se scriau prin cioplirea in piatra, cu dalta si ciocanul, ceea ce era dificil de realizat pentru dreptaci.

In urma cu 3.000-4.000 de ani, era mult mai usor sa se tina dalta in mana stanga pentru precizie si ciocanul in mana dreapta pentru forta, ceea ce facea ca cioplirea pietrei sa se realizeze mai usor de la dreapta spre stanga.

Pentru ca simbolurile sa fie cat mai vizibile, dalta trebuia inclinata spre dreapta si lovita cu ciocanul tot din dreapta. Acest lucru era mai usor pentru cel care le scria pentru ca isi putea odihni mai bine mana insa nu era la fel de usor pentru cel care trebuia sa citeasca.

De cand a aparut hartia de scris, oamenii au inceput sa foloseasca o singura mana pentru a scrie. Pentru inceput ciocanul a fost inlocuit cu pana de gasca, care se inmuia intr-un lichid albastrui ce se usca pe masura ce se scria. De aceea scrisul se facea de la stanga spre dreapta, deoarece numai asa mana se putea sprijinea de suprafata care era inca nescrisa.

In mod traditional, japonezii scriau doar pe verticala, astfel ca majoritatea documentelor istorice sunt scrise asa. De cand au aparut numerele arabe si formulele matematice, japonezii au inceput sa scrie pe orizontala. In ziua de astazi, majoritatea manualelor scolare sunt scrise orizontal.

Unii japonezi mai in varsta prefera scrisul pe verticala, deoarece considera ca arata mult mai formal. Cartile de cultura generala sunt scrise cu text vertical, deoarece japonezii inteleg limba scrisa doar vertical sau orizontal. Totusi, japoneza scrisa pe orizontală se utilizeaza mai des in epoca moderna.

Atunci cand textul este scris pe verticala, se scrie de sus in jos, cu coloane de la dreapta la stanga. Atunci cand textul este scris pe orizontala, se scrie de la stanga la dreapta si de sus in jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here