O locatie indepartata este creditata ca fiind zona cu cea mai bogata biodiversitate marina din lume si se afla intr-un loc mai indepartat, ceea ce i-a permis sa ramana izolata si neexplorata de catre turisti. Reteaua de arii marine protejate Raja Ampat, provincia indoneziana Papua de Vest, poarta denumirea de „ultimul paradis de pe Pamant”.

Aceasta este situata in inima Triunghiului Coralilor si se întinde pe o suprafata de 4 milioane de hectare ce includ aproape 1.500 de insule. Aici traiesc 1.600 de specii de pesti si 75% din speciile de corali cunoscute in intreaga lume. Tot aici exista si sute de gradini subacvatice de corali.

Raja Ampat a fost descoperit in urma cu 30 de ani  dupa un lung drum catre o „lume acvatica nealterata” Kri Eco Dive Resort, a fost deschis in 1994, cu scopul de a instrui scafandrii locali si de a permite tuturor turistilor sa vada o lume acvatica unica si miraculoasa. Amner, cel care a descoperit acest loc a cumparat doua proprietati pe una dintre insulele din Raja Anpat, cu iesire la Golful Sordio.

In mod surprinzator, in urma cu 20 de ani, Raja Ampat era in declin din cauza pescuitului comercial nereglementat si braconajul testoaselor si al rechinilor. In 2004, Raja Ampat a fost inclusa in proiectul creat pentru a concepe o retea de arii marine protejate iar pornind de la aceasta initioativa populatiile de pesti au revenit, iar braconajul a scazut cu 90%. Coralul se recupereaza precum si securitatea alimentelor pe termen lung.

Prin urmare, atragerea comunitatilor locale in a deveni membri activi ai efortului de conservare a fost cheia succesului. Parcurile angajează localnici pentru a supraveghea si proteja zonele. Toate aceste eforturi aduc reale beneficii localnicilor si biodiversitatii.

Astazi Raja Ampat Marine Parks Network, include 10 arii protejate care se îintind pe mai mult de doua milioane de hectare. Distinctia recompenseaza parcurile marine din intreaga lume pentru indeplinirea celor mai îinalte standarde pentru eficienta conservarii.

Din 2007, biomasa piscicola a crescut foarte mult iar populatiile de rechini au revenit. Cercetarile arata ca acum doua decenii, in Capul Kri, s-a numarat un record de 327 de specii de pesti la o singura scufundare iar un deceniu mai tarziu, numarul a crescut la 374 de specii distincte.

La inceput au fost practici daunatoare de pescuit cu bombe, pescuit cu cianură de potasiu, pescuit de rechin dar astazi au fost eliminate. Toate activitatile de pescuit si vanatoare sunt interzise intr-o zona de 300.000 de acri.

Din 2007, exista patrule de rangeri care monitorizeaza apele. In Raja Ampat, sustenabilitatea este de baza: panourile solare reduc utilizarea combustibililor fosili; apa de ploaie este colectata pentru a produce apa potabila iar gradinile la fata locului furnizeaza alimente ecologice.

Odata ce ecosistemele incep sa-si revina, abundenta lor devine din ce in ce mai atractiva. Amenintarile evolueaza si se diversifica in timp, de aceea este nevoie de dedicare din partea comunitatii, a guvernelor regionale si a oamenilor de stiinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here