Inspectia tehnica periodica (ITP) trebuie efectuata la un anumit interval de timp, in functie de tipul de autovehicul, conform legislatiei in vigoare. Aceasta procedura vizeaza verificarea starii tehnice a autovehiculelor pentru a reduce la minim riscurile care pot fi reprezentate de catre autovehiculele cu mari deficiente in ceea ce priveste siguranta tehnica atunci cand ruleaza pe drumurile din Romania.

Efectuarea inspectiei se poate face in orice statie care ofera servicii ITP sector 5 si care este autorizata de catre Registrul Auto Roman. Fiecare sofer este responsabil sa se prezinte periodic pentru a efectua ITP-ul. In caz contrar exista o serie de riscuri la care soferul se expune.

Sanctiunile pentru circulatia fara ITP sau ITP-ul expirat

Soferii care aleg sa circule pe drumurile publice din Romania fara ITP sau cu ITP-ul expirat risca sa fie sanctionati conform legii. Astfel, pentru acei soferi care la un eventual control in trafic sunt gasiti fara ITP-ul la zi, acestia risca o amenda avand o valoare intre 1305 lei si 2900 lei. Pe langa aceasta amenda, soferii vor risca inclusiv suspendarea inmatricularii. Din acest motiv cuantumul amenzii poate creste semnificativ.

Odata ce talonul de inmatriculare a autoturismului este ridicat de catre organele abilitate, soferul va putea transporta autovehiculul doar pe o platforma. De aici rezulta si alte costuri pentru sofer, avand in vedere ca autoturismul trebuie sa ajunga la o statie ITP autorizata de catre Registrul Auto Roman pentru efectuarea ITP-ului.

Riscul de a produce incidente sau accidente in trafic

Dincolo de riscul de a achita o amenda si de a ramane fara talonul de inmatriculare al masinii, circulatia fara ITP pe drumurile publice din Romania inseamna si alte riscuri. Vorbim aici despre riscul de a produce accidente sau incidente rutiere. Verificarea tehnica a autoturismului la anumite intervale de timp cauta sa previna acele defectiuni care pot pune in pericol soferul, pasagerii, participantii la trafic si mediul inconjurator.

In cazul in care inspectia tehnica periodica nu este efectuata la timp sau daca aceasta este efectuata fara a tine cont de normele tehnice de siguranta, soferii isi asuma un risc foarte mare. Oricand un autoturism care nu are ITP-ul la zi sau care a trecut ITP-ul prin mjiloace in afara legii poate sa produca accidente grave.

De la defectiunile la sistemul de franare, la functionarea deficitara a luminilor autoturismului si pana la vizibilitatea redusa datorita parbrizului fisurat sau a stergatoarelor care nu functioneaza, toate acestea pot fi cauze care sa produca un accident rutier cu victime.

In consecinta soferii risca sa fie vinovati pentru pagube materiale, pentru vatamari corporale din culpa sau pentru accidentarea mortala a altor participanti la trafic. De aici rezulta riscul de a suporta costuri cu spitalizarea sau chiar de a ajunge in inchisoare.

Prin urmare, efectuarea ITP-ului nu trebuie vazuta ca o obligatie ce presupune un cost financiar suplimentar si care trebuie efectuata doar pentru respectarea legii.

Prezentarea intr-o statie care ofera servicii ITP sector 5 inseamna un plus de siguranta pentru toti participantii la trafic si evitarea riscului de a primi o amenda sau de a ramane fara talonul de inmatriculare al autovehiculului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here