Oamenii sunt obisnuiti sa se imbratiseze din dragoste, afectiuni si respect. Atunci cand iei in brate pe cineva drag simti acea doza de bucurie intensa, niste vibratii puternice prin tot corpul. Fie ca este vorba de prieteni, iubiti sau familie, imbratisarile au un rol foarte important atat pentru sanatatea mintala cat si pentru echilibrul emotional.

Acest lucru este posibil datorita atingerii si simtului tactil cu ajutorul caruia putem sa exploram lumea din jur, sa comunicam cu ceilalti si sa ne mentinem legaturile sociale.Atingerea tactila face referire la doua sisteme distincte, mai exact sistemul de terminatii nervoase cu ajutorul corora detectam orice atingere si sistemul care proceseaza de fapt semnificatia acelei atingeri.

Atingerea fizica este procesata prin emotii cu ajutorul creierului.  Studiile arata ca imbratisarile activeaza un tip specific de stimulare, o atingere plina de blandete. Atingerea reprezinta de fapt primul simt care se dezvolta inca de la primele 14 saptamani de sarcina.

Inca de la nastere, mangaierea blanda a mamei face adevarate minuni pentru sufletul bebelusului. Este dovedit faptul ca imbratisarile au nenumarate beneficii pentru sanatate, cum ar fi : scaderea ritmului cardiac si facilitarea conexiunilor celulare la nivelul creierului.

In momentul imbratisarii, sunt stimulate terminatiile nervoase iar pielea transmite semnale prin maduva spinarii, pana cand emotiile ajung la creier. Semnalele neurochimice isi aduc un aport deosebit de benefic pentru sanatate. Acestea joaca un rol extrem de important in ceea ce privesc legaturile sociale si reduc in mod evident nivelul de stres si anxietate.

Eliberarea de endorfine iti ofera acea senzatie de placere si bunastare atunci cand esti imbratisat de catre o persoana draga. Specialistii in domeniu au facut o multime de studii de-a lungul timpului si s-a descoperit faptul ca imbratisarea are un efect relaxant si calmant si actioneaza in mod pozitiv asupra sanatatii in patru moduri distincte.

In primul rand, imbratisarile imbunatatesc calitatea somnului, incepand de la bebelusi si pana la relatia cu partenerul de viata.  S-a constatat ca o atingere blanda scade nivelul hormonului cortizol si regleaza somnul.  Acest hormon creste in situatiile de stres si scade in momentele de liniste

Atunci cand treci prin situatii stresante suferi adesea de insomnie. Avantajul suprem consta in faptul ca sentimentele linistitoare si placute date de imbratisari, au beneficii pe termen lung in ceea ce priveste starea de sanatate.

Este clar ca imbratisarea genereaza o stare intensa de bine, creeaza legaturi stranse, sustinand astfel bunastarea fizica si emotionala. De asemenea, imbratisarile iti intaresc sistemul imunitar si te ajuta sa lupti impotriva infectiilor. La polul opus este demonstrat faptul ca situatiile e stres impiedica cirpul sa lupte in mod eficient impotriva bacteriilor. Studiile arata ca imbratisarile ne protejeaza si de raceala.

Acestea au un rol important in reglarea procesele emotionale. Imbratisarile ne ofera o stare profunda de bine si ne fac sa fim mai toleranti fata de ceilalti, stimuland totodata si increderea de sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here