Avocado este un fruct care aduce beneficii multiple organismului. Daca este consumat crud iti ofera toate calitatile sale nutritive, de aceea este indicat sa fie inclus in alimentatia zilnica.
La noi in tara se gasesc doua tipuri de avocado, in forma de para sau rotund, cu o culoare verde si violet spre negru. Cu cat fructul este mai copt, cu atat se inchide mai mult la culoare. Fructele pot fi mici medii dar si mari si pot cantari chiar si un kilogram. Avocado contine o multime de vitamine cum ar fi: A, C, D, E, K, B6, B12, grasimi bune si 25% din doza zilnica recomandată de vitamina C.
Pe langa vitamine, avocado mai contine i minerale precum: calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan si altele. Atunci cand vrei sa cumperi un avocado trebuie sa fii atenta sa fie copt. Daca apesi cu degetul in zona unde a fost codita si este moale si are culoarea verde inchis inseamna ca este copt.
Fructul trebuie sa fie ferm la atingere, iar coaja sa fie putin moale la palpare. Daca nu este suficient de copt il poti lasa cateva zile sa se coaca in casa la caldura. Avocado se taie longitudinal cu un cutit si se scoate foarte usor samburele. Cu ajutorul unei linguri, se scoate miezul si se inlatura coaja. Acesta poate fi consumat in salate, paste, sosuri sau in sandvisuri.
Avocado este unul dintre cele mai sanatoase fructe, ce are o aroma imbietoare. Pulpa de avocado se poate curata in feluri diferite, in functie de felul in care vrei sa-l pregatesti. Daca pulpa fructului este coapta, se scoate direct din jumatatile taiate cu ajutorul unei linguri. Aceasta se foloseste in special pentru a face piure sau dressing.
Daca fructul nu este prea copt se taie fiecare jumatate in mai multe felii si apoi se curata coaja. Avocado trebuie consumat cu moderatie deoarece este un fruct bogat in calorii. Se poate consuma avocado de trei ori pe saptamana, insa nu mai mult de o jumatate de fruct pe zi. Tine cont de faptul ca 300 de grame de avocado are 501 calorii.
Pe langa vitamine avocado mai contine si calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc. Un avocado are mai mult sodiu decat o banana si 23% acid folic, care are un efect benefic asupra bolilor inimii si previne accidentul vascular cerebral.
Avocado ajuta corpul sa absoarba de 5 ori mai multe carotenoide. Contine luteina, astfel ca protejeaza sanatatea ochilor. Avocado scade colesterolul rau cu 22%, creste colesterolul bun cu 11% si reduce trigliceridele sangvine cu 20% .
Studiile arata ca acidul oleic previne cancerul de san, inhiba creșterea tumorala îin cancerul de prostata. Este bogat in fibre, este foarte satios si te poate ajuta sa slabesti. Fibrele mentin sanatatea metabolica si stablizeaza glicemia.
Extrasul de avocado poate reduce si simptomele artritei, pentru ca are proprietati antiinflamatoare. Uleiul de avocado indeparteaza iritatiile si revitalizeaza pielea. Datorita continutului de antioxidanti previne aparitia cancerului si intarzie imbatranirea.
In plus, combate radicalii liberi si este bogat in omega 9. Desi un avocado contine aproximativ 170 de calorii, reprezinta una din cele mai bogate surse ale acestor grasimi benefice. Avocado poate de asemenea sa controleze insulina, eliminand excesul de glucoza din organism. In caz contrar se poate ajunge la hipoglicemie, care poate provoca diabet.