Sparanghelul mai poarta denumirea de “hrana regilor”, fiind una dintre cele mai sanatoase legume pentru organism. Acesta este considerat un adjuvant pentru ameliorarea durerilor, inflamatiilor din corp si poate reduce riscul malformatiilor genitale.
Sparanghelul a fost folosit inca din antichitate pentru efectele sale afrodisiace. Este vorba despre o leguma foarte pretioasa, bogata in vitamine si minerale esentiale precum fier, potasiu, cupru sau seleniu. Acesta este foarte benefic pentru sanatatea inimii, scade riscul aparitiei de diabet tip 2, previne aparitia pietrelor la rinichi si imbunatateste digestia. In plus. Protejeaza vederea si sanatatea creierului.
Consumul de sparanghel mentine oasele sanatoase, ajuta la slabit si ofera un plus de stralucire parului. Sparanghelul este bogat in vitamina B si K, iar consumul regulat ajuta la prevenirea cheagurilor de sange. Riscul de diabet tip 2 creste atunci cand apare o inflamatie in corp iar sparanghelul este renumit pentru proprietatile sale antiinflamatoare.
Acesta actioneaza ca un diuretic natural si ajuta organismul sa elimine sarea si fluidele in exces. Datorita faptului ca elimina toxinele din corp, sparanghelul previne si formarea pietrelor la rinichi.
Sparanghelul contine o cantitate ridicata de fibre si proteine si ajuta la imbunatatirea tractului intestinal. Sparanghelul este recomandat si femeilor insarcinate deoarece contine un aport ridicat de acid folic si ajuta la dezvoltarea normala a fatului pe parcursul sarcinii.
Sparanghelul este bun pentru un creier sanatos, datorită proprietatilor anti-imbatranire lupta in mod eficient impotriva declinului cognitiv. Are un continut ridicat de acid folic si vitamina B12, ceea ce joaca un rol extrem de important in acest sens. Gratie continutului de vitamina A acesta reprezinta un ajutor de pret pentru o vedere sanatoasa. Asadar, consumul de sparanghel ajută retina sa absoarba lumina.
Cu un continut insemnat de vitamina K, o singura portie de sparanghel pe zi ajuta la intarirea sistemului osos si la prevenirea osteoporozei si a osteoartritei. De asemenea, sparanghelul este un aliat de nadejde daca vrei sa slabesti.
O portie de sparanghel are un conținut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele pun in miscare sistemul digestiv si ofera senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp. O portie de sparanghel contine doar 40 de calorii, dar si potasiu, care ajuta la eliminarea grasimii din zona abdomenului.
In plus, sparanghelul imbunatateste podoaba capilara. Vitamina A, C, calciul si antioxidantii din compoziția sparanghelului ajuta la stimularea foliculilor de par. Acestia sunt cei responsabili de productia de sebum, iar consumul de sparanghel face ca parul sa devina mult mai puternic si stralucitor.
Integrand aceasta leguma miraculoasa in planul alimentar zilnic obtineri o multime de beneficii pentru sanatate. Sparanghelul imbunatateste in mod vizibil functionarea optima a organismului, de aceea merita sa fie consumat in fiecare zi. Dat fiind faptul ca exista o varietate de modalitati in care poate fi gatit sparanghelul, te poti bucura din plin de gustul sau apetisant consumand zilnic o masa diferita.