In Romania, vremea se manifesta prin extreme impresionante, alternand intre ninsori abundente in zonele montane si temperaturi neobisnuit de ridicate in regiunile de campie. In acest context, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizari meteo ce vizeaza diverse regiuni ale tarii.

Coduri de vreme nefavorabila si variatii de temperatura

In prezent, ANM a activat un cod galben de viscol si ninsori in zonele montane, unde fenomenele de iarna se manifesta cu intensitate. Paralel cu aceste avertismente, in regiunile de campie, termometrele indica valori apropiate de 20°C, o situatie atipica pentru aceasta perioada a anului.

Florinela Georgescu, Directorul executiv al ANM, a oferit detalii despre prognoza meteo pentru zilele urmatoare, subliniind caracterul vantos al vremii in majoritatea teritoriului national. Rafalele de vant ar putea atinge viteze de 50-65 km/h in vestul si sud-vestul tarii, in timp ce in Carpatii Meridionali si Muntii Banatului, la altitudini de peste 1.700m, vitezele vor fi chiar mai mari, ajungand la 80-90 km/h.

Avertizari specifice pentru zonele montane

Mai alarmant este codul portocaliu emis pentru zonele montane ale judetelor Caras-Severin si Hunedoara. Aici, la altitudini de peste 1.800m, rafalele de vant sunt prevazute sa depaseasca 120-130 km/h, ceea ce va intensifica fenomenele de viscol si ninsoare.

In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor fi prezente atat in noaptea ce urmeaza, cat si in zilele viitoare, fiind mai consistente in zona montana sudica a tarii. In regiunile joase se asteapta ploi, in timp ce la altitudini mai inalte vor predomina ninsorile.

Evolutia temperaturilor si impactul asupra populatiei

Desi temperaturile raman peste medie pentru aceasta perioada, se anticipeaza o scadere usoara a acestora, resimtita mai ales la valorile maxime diurne. Scaderea temperaturilor va fi insotita de o vreme inchisa, cu precipitatii sub forma de ploaie in majoritatea regiunilor tarii.

Aceste fluctuatii si fenomene extreme de vreme impun vigilanta si adaptare din partea populatiei, fiind esentiala monitorizarea avertizarilor meteo si pregatirea corespunzatoare pentru conditiile specifice fiecarei regiuni.

Prin urmare, cetatenii sunt indemnati sa ramana informati cu privire la ultimele actualizari ale prognozei meteo si sa ia masurile necesare pentru a se proteja de potentialele riscuri asociate cu aceste conditii meteorologice extreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here