Un traseu spectaculos recunoscut la nivel mondial

Via Transilvanica, un traseu impresionant din Romania, a captat atentia internationala, fiind inclus in topul „celor mai grozave locuri din lume de vizitat in 2024”, realizat de prestigioasa revista TIME. Ambasadoarea SUA in Romania, Kathleen Kavalec, si-a exprimat entuziasmul pe reteaua sociala X, declarand: „De cand am auzit de Via Transilvanica, am cautat o sansa sa ies sa fac drumetii acolo. Acum, TIME a inclus-o printre cele mai grozave locuri din lume de vizitat in 2024! Astept cu nerabdare sa o descopar”.

O calatorie prin inima Romaniei

Pentru calatorii activi si curiosi sa exploreze padurile seculare ale Romaniei si ecoturismul sau lent, Via Transilvanica ofera o oportunitate unica. Acest traseu lung de 882 de mile (aproximativ 1400 de km) traverseaza tara in diagonala, de la Manastirea Putna din Bucovina pana la Drobeta-Turnu Severin pe malul Dunarii. Inaugurat in octombrie 2022, proiectul a fost initiat de ONG-ul romanesc Tasuleasa Social, cu scopul de a revitaliza peste 400 de comunitati seculare marginalizate de depopulare si constrangeri economice.

Drumul care uneste

Supranumit „drumul care uneste” pentru accentul pus pe comunitate, Via Transilvanica ii poarta pe calatori prin sate traditionale unde oamenii traiesc din agricultura de subzistenta si artizanat. Turistii sunt primiti cu bratele deschise, fiind invitati sa se bucure de farmecul rustic al Transilvaniei si sa experimenteze ospitalitatea localnicilor. Vizitatorii pot rezerva o camera la un hotel sau han, sau pot opta pentru cazare in casele parohiale ale localnicilor, unde se servesc mancaruri traditionale gatite cu produse din gospodaria proprie.

O experienta culturala si artistica

Unul dintre aspectele remarcabile ale traseului Via Transilvanica este reprezentat de bornele de andezit sculptate de artisti, care marcheaza fiecare kilometru al traseului. Aceste sculpturi nu doar ca servesc drept ghid pentru drumeti, dar transforma traseul intr-una dintre cele mai mari expozitii de sculptura in aer liber din lume. Bornele se gasesc langa situri notabile precum Cetatea Alba Carolina sau sate sasesti de poveste, cum ar fi Biertan, unde pensiunile traditionale ofera un loc perfect pentru odihna.

Promovarea ecoturismului si dezvoltarea durabila

Via Transilvanica nu este doar un traseu de drumetie; este un proiect de dezvoltare locala durabila, recunoscut la nivel international. Europa Nostra a salutat initiativa pentru rolul sau inovator in promovarea ecoturismului si revitalizarea comunitatilor locale. Proiectul a primit doua premii europene pentru patrimoniu: unul pentru implicarea cetatenilor si sensibilizare si celalalt pentru alegerea publicului.

O destinatie de neratat pentru iubitorii de natura si cultura

Via Transilvanica este o destinatie de neratat pentru cei pasionati de natura si cultura. Traseul ofera oportunitati de neuitat pentru drumetii, ciclism si echitatie, totul intr-un cadru natural de o frumusete spectaculoasa. Cu peisaje variate, de la paduri dense si munti impunatori pana la sate pitoresti si situri istorice, calatorii sunt invitati sa descopere o Romanie autentica si diversa.

Planificarea unei aventuri pe Via Transilvanica

Pentru a facilita planificarea calatoriei, Ghidurile detaliate ale calatorilor si biciclistilor ofera informatii complete despre optiunile de cazare si punctele de interes de-a lungul traseului. Fie ca preferati sa innoptati in hoteluri, hanuri sau sa experimentati ospitalitatea localnicilor, exista solutii pentru toate preferintele si bugetele.

Via Transilvanica: O calatorie prin inima si sufletul Romaniei

Via Transilvanica nu este doar un traseu de explorare, ci si o calatorie prin inima si sufletul Romaniei. Este o oportunitate de a te reconecta cu natura, de a descoperi traditiile si cultura locala si de a sprijini dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale. Pentru cei in cautare de aventuri autentice si experiente memorabile, Via Transilvanica este, fara indoiala, una dintre cele mai grozave destinatii de vizitat in 2024 si nu numai.

Sursa foto: Facebook/ Via Transilvanica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here