Parchetul European (EPPO) a desfasurat recent perchezitii in Romania si Spania, in cadrul unei anchete ce vizeaza o frauda de 10 milioane de euro. Potrivit procurorilor, anumite societati au prezentat documente false pentru a obtine fonduri europene destinate modernizarii infrastructurii de apa si imbunatatirii eficientei energetice.

Contextul investigatiei

Birourile EPPO din Bucuresti si Madrid au efectuat sase perchezitii in judetul Hunedoara (Romania) si in Andaluzia (Spania). Ancheta vizeaza doua proiecte distincte: unul de modernizare a infrastructurii de apa in judetul Hunedoara, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare al Fondului de Coeziune, si altul de imbunatatire a eficientei energetice la un spital din Andaluzia, finantat prin Programul Operational Regional al Fondului de Dezvoltare Regionala.

Detaliile perchezitiilor

In cadrul acestei anchete, EPPO a obtinut documente de la un spital si de la o companie publica, care erau beneficiarii fondurilor europene. Ancheta a relevat ca un grup de firme implicate in procedurile de achizitie publica a prezentat documente si declaratii false pentru a obtine contractele de executie a lucrarilor.

Metodele de frauda utilizate

Unul dintre aspectele esentiale ale fraudei a fost implicarea unei societati cu sediul in Spania. Aceasta companie a fost prezentata ca avand cunostintele tehnice si capacitatea profesionala necesare pentru a executa proiectul, ceea ce era crucial pentru indeplinirea cerintelor procedurii publice. Totusi, ancheta a descoperit ca aceasta companie nu indeplinea de fapt aceste cerinte.

Persoane si entitati vizate

Trei persoane fizice si doua companii sunt cercetate in legatura cu aceasta frauda. Ancheta este in derulare pentru a stabili natura si amploarea activitatilor infractionale suspectate. Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus sechestrarea unor bunuri in valoare de pana la 10 milioane de euro.

Sprijinul institutional

Ancheta si perchezitiile au beneficiat de sprijinul unor institutii din ambele tari implicate. In Romania, EPPO a colaborat cu Structura de sprijin a procurorilor europeni delegati din Bucuresti, Inspectoratul Judetean de Politie Hunedoara – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Directia Generala Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Hunedoara, Inspectoratul General al Politiei Romane – Unitatea de Analiza a Informatiilor si Gruparea Mobila de Jandarmi Timisoara.

In Spania, sprijinul a venit din partea Guardia Civil, Unitatea Tehnica Politie Criminala (UTPJ), UOPJ Cadiz, Echipa de Combatere a Spalarii Banilor si Echipa PJ Barbate.

Rolul Parchetului European (EPPO)

Parchetul European (EPPO) este o institutie independenta a Uniunii Europene, responsabila de investigarea, urmarirea penala si judecarea infractiunilor care afecteaza interesele financiare ale UE. Infiintat pentru a combate frauda si coruptia la nivel european, EPPO are competenta de a actiona in statele membre ale Uniunii Europene care au aderat la acest mecanism.

Impactul si importanta anchetei

Aceasta ancheta evidentiaza importanta cooperarii internationale in combaterea fraudei si a coruptiei care afecteaza fondurile europene. Prin actiuni coordonate si sprijin institutional, EPPO demonstreaza angajamentul Uniunii Europene de a proteja integritatea financiara si de a asigura utilizarea corecta a fondurilor destinate dezvoltarii regionale si infrastructurii.

Ancheta in desfasurare a Parchetului European in Romania si Spania subliniaza necesitatea unor masuri stricte pentru prevenirea si combaterea fraudei cu fonduri europene. Aceste actiuni sunt esentiale pentru a mentine increderea in programele de finantare ale UE si pentru a garanta ca resursele sunt utilizate in beneficiul real al comunitatilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here