Faimoasa marioneta de lemn Pinocchio este foarte iubita de catre copii si se bucura din plin de un renume la nivel mondial. Aceasta a fost creata de un tamplar din Florenta si joaca un rol foarte important in cea mai cunoscuta poveste pentru copii.

Aceasta poveste a fost scrisa de Carlo Collodi, in urma cu 130 de ani, pe data de 7 iulie 1881. Aventurile lui Pinocchio este un roman faimos in intreaga lume. Pinocchio este personajul principal al cartii care se identifica cu caracterul unor oameni din  viata reala. Carlo Collodi este considerat un clasic al literaturii pentru copii pentru ca a realizat multe opere de arta foarte iubite.

Pinocchio este o poveste cu lectii morale importante cum ar fi : neascultarea duce la lucruri grave, minciuna este descoperita pana la urma iar copiii care isi asculta parintii si au grija de ei vor fi mereu rasplatiti.

Aceasta poveste a fost tradusa in numeroase limbi iar cartea a fost adaptata pentru film, televiziune si teatru. Filmul Disney este cea mai cunoscuta adaptare desi este diferit de cartea originala, care il portretizeaza pe Pinocchio ca fiind mai egoist si mai agresiv.

Romanul a inspirat sute de noi editii, piese de teatru si filme, cum ar fi versiunea animata iconica a lui Walt Disney. Pinocchio, este o marioneta care a prins viata iar tatal sau este un tamplar pe nume Geppetto – un om sarac care a suferit mult din cauza ca nu putea avea copii.

Acesta a sculptat papusa dintr-o bucata de lemn fermecata iar cu timpul aceasta a prins viata. Pinocchio iasa in lume si nu mai asculta de tatal sau iar de aici incep sa apara o  multime de probleme.

Dupa multe aventuri teribile, Pinocchio este inghitit de Rechinul Teribil si il gaseste pe tatal sau, Geppetto in burta rechinului. Dupa ce il salveaza are grija de el si regreta tot raul pe care l-a facut. Atunci Zana il transforma pe Pinocchio intr-un baiat adevarat.

Povestea lui Pinocchio apare din satul toscan San Miniato Basso, aflat intre Pisa si Florența. Numele initial al satului era de fapt „Pinocchio”, asadar la incepu acest nume se identifica cu o localitate, nu cu un personaj. Povestea lui Geppetto si papusa sa din lemn de pin, a aparut intr-o revista italiana pentru adolescenti in 1881, iar apoi a fist transformata intr-o carte numita „Aventurile lui Pinocchio.

Noile detalii despre decorul orasului florentin al povestii dezvaluie lucruri impresionante despre lucrarea iconică. Collodi cunostea satul Pinocchio iar tatal sau, un bucatar renumit a locuit in apropiere cațiva ani. In 1825, cu un an înainte de nașterea lui Carlo, tatal sau s-a mutat din zona Pinocchio la Florenta pentru a lucra pentru marchizul Lorenzo Ginori Lisci.

Collodi a cunoscut mai multi oameni din acest loc care au reprezentat un punct de inspiratie pentru personajele povestii. Locuitorii din San Miniato erau numiti Pinocchi sau Pinocchini. Vulpea si pisica intalnite de Pinocchio au legatura cu doua caracteristici care apar pe harti: Rio delle Volpi (Raul Vulpii) si doua case numite „Rigatti” („gatti”, pisici).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here