Craciunita este floarea reprezentativa pentru sarbatorile de iarna. Aceasta are o multime de semnificatii si poate fi imgrijita usor. Floarea Craciunului are un rol estetic si decorativ si se remarca prin frumusetea florilor si a frunzelor rosii.

Aceasta aminteste mereu de bucuria sarbatorilor dar poate avea si adevarate virtuti terapeutice. Planta este originara din Mexic iar in 1828,  a fost adusa pentru prima data in Statele Unite ale Americii. Dat fiind faptul ca frunzele florilor se coloreaza in rosu la miezul iernii, Floarea Craciunului este asociata cu momentul Nasterii Domnului.

In Mexic, Brazilia si Peru, Craciunita este renumita pentru proprietatile sale terapeutice.  Din frunzele ei se faceau ceaiuri care ajutau la febra si inflamatii. Dupa ce planta a aparut in America si apoi in Europa aceasta a primit conotatii speciale. Aceasta floare este considerata miraculoasa deoarece se spune ca frunzele verzi s-au transformat in stelute rosii stralucitoare atunci cand a fost dusa la biserica de 2 copii saraci.

Sufletul pur al copiilor si iubirea lor pentru Iisus arata faptul ca tot ce conteaza este credinta. De aici vine denumirea de Floarea Craciunului iar aceasta floare a devenit simbolul iubirii si al generozitatii.

Craciunitele pot avea frunze rosii, albe, crem sau roz si pot ajunge la o inaltime de un metru in mediul lor natural. In ghivece nu va creste mai mult de 0,5 metri. Frunzele ei sunt verzi aproape tot timpul anului, dar când se apropie perioada de inflorire, acestea devin rosiatice. Chiar daca florile sunt foarte mici si aproape insesizabile, frunzele ne incanta prin frumusetea lor.

Planta a devenit foarte populara iar cu timpul au aparut si alte culori deosebite, din diferite soiuri de Craciunite. Florile apar in general iarna in perioada noiembrie – februarie. Inflorirea este provocata de scurtarea perioadei de lumina. In acest timp, frunzele din varf incep sa se coloreze intens in rosu.

Cultivatorii pot forta inflorirea plantei mai devreme daca acopera floarea cu un sac de hâartie timp de 14 ore pe zi si o lasa  descoperita timp de 10 ore.  Temperatura optima de inflorire este de 20 de grade Celsius.

Craciunita isi poate pastra frunzele rosii toata iarna, daca tii cont de micile ei secrete : lumina si racoarea Pune planta la fereastra si nu fa culadura prea mare in casa si vei vedea cum floarea se dezvolta in mod armonios. Tine floarea departe de calorifer pentru ca are nevoie de un climat usor umed. Aeriseste cat mai des spatiul din casa. Ai groja ca pamantul sa fie mereu umed, dar nu uda floarea in exces.

In perioada in care floarea are frunze mari si rosii impresioneaza prin toata splendoarea ei. Craciunita si vascul sunt plante decorative de Craciun extrem de frumoase care aduc un plus de efect sarbatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here