HomeComunicate de presaArabia Saudita ar putea plati datoriile Siriei catre Banca Mondiala. Care este...

Arabia Saudita ar putea plati datoriile Siriei catre Banca Mondiala. Care este rolul SUA in acest gest neasteptat?

Un gest cu totul neasteptat pare sa se pregateasca pe scena geopolitica a Orientului Mijlociu: Arabia Saudita ia in calcul plata datoriilor Siriei catre Banca Mondiala, o miscare care ar putea deschide calea pentru relansarea economica a tarii devastate de razboi.

Potrivit surselor citate de Reuters, este vorba de aproximativ 15 milioane de dolari, suma care trebuie achitata inainte ca Siria sa poata beneficia de subventii sau alte forme de sprijin oficial din partea institutiei financiare internationale.

Desi, la prima vedere, suma pare modesta in comparatie cu amploarea crizei siriene, implicatiile politice si simbolice sunt majore. Este prima data cand Arabia Saudita, unul dintre cei mai mari actori economici si politici din regiune, isi exprima public intentia de a sprijini financiar Siria, dupa ani intregi de relatii tensionate si opozitie fata de regimul de la Damasc.

O schimbare de ton in relatiile regionale

Acest gest vine la mai putin de un an dupa inlaturarea fostului presedinte Bashar al-Assad, in urma unui proces de tranzitie politica condus, in mare parte, de opozitia islamista. Actualul presedinte interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, incearca sa obtina sprijin international pentru reconstructie si stabilizare, intr-o tara in care sectorul public este aproape paralizat, iar accesul la servicii de baza este fragil.

Arabia Saudita, traditional reticenta in a sustine regimul anterior, pare sa-si fi recalibrat strategia, aliniindu-se mai degraba la noua conducere politica si la nevoile urgente de reconstructie. Potrivit surselor, plata datoriilor catre Banca Mondiala ar fi un gest simbolic si strategic care ar debloca fonduri internationale mai consistente, inclusiv in domeniul energetic si al serviciilor publice.

SUA, sanctiuni si semnale diplomatice

Un aspect esential in ecuatia acestui sprijin il reprezinta pozitia Statelor Unite. Desi Washingtonul nu a emis inca o pozitie oficiala in legatura cu posibila implicare financiara a Arabiei Saudite, reactiile indirecte nu intarzie sa apara.

Luna trecuta, Qatarul a anuntat ca va furniza gaze naturale Siriei, prin Iordania, pentru a ajuta la redresarea retelei de electricitate. Initiativa ar fi primit unda verde de la administratia americana, semn ca SUA sunt dispuse sa tolereze sau chiar sa sprijine initiativele umanitare si de reconstructie, atata timp cat acestea nu incalca regimul sanctiunilor impuse in trecut.

De altfel, unul dintre motivele pentru care planuri anterioare – precum o propunere a Qatarului de a plati salariile din sectorul public sirian – au esuat, a fost tocmai incertitudinea legata de sanctiunile americane.

Asadar, daca Arabia Saudita isi va asuma oficial plata datoriei de 15 milioane de dolari, este foarte posibil ca acest gest sa fi fost cel putin discutat, daca nu si coordonat, cu autoritatile de la Washington.

Discretie diplomatica, dar semnale clare

Un purtator de cuvant al Ministerului saudit al Finantelor a fost intrebat de jurnalistii Reuters despre aceasta posibilitate. Raspunsul a fost scurt, dar sugestiv:

„Nu comentam speculatiile. Facem anunturi, daca si cand acestea devin oficiale.”

Nici biroul de presa al guvernului sirian, nici reprezentantii Bancii Mondiale nu au oferit, deocamdata, un punct de vedere. Dar contextul general sugereaza ca ceva se pregateste, in liniste, dincolo de camerele de luat vederi.

Reconstructia Siriei – intre geopolitica si realitate

Siria ramane una dintre cele mai afectate tari din lume de pe urma unui deceniu de conflict. Cu un sistem medical fragil, infrastructura distrusa si milioane de oameni care depind de ajutor extern, accesul la finantare internationala este vital.

Faptul ca Arabia Saudita – o tara extrem de influenta in regiune si un aliat strategic al SUA – ar putea deschide aceasta usa, chiar si simbolic, poate marca inceputul unei noi faze in relatiile diplomatice din Orientul Mijlociu.

Ramane de vazut daca acest pas va fi urmat de un sprijin mai consistent si daca SUA vor adopta o pozitie mai flexibila fata de Siria, in contextul schimbarilor politice recente. Dar un lucru e clar: in geopolitica globala, chiar si 15 milioane de dolari pot spune o poveste mult mai ampla decat pare la prima vedere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe