Romania a pierdut sambata, 23 noiembrie 2024, una dintre cele mai remarcabile voci ale muzicii pop. Gabriel Cotabita, cantaret, compozitor si personalitate marcanta a scenei muzicale romanesti, s-a stins din viata la varsta de 69 de ani, lasand in urma o mostenire muzicala impresionanta.
O veste care indurereaza lumea artistica
Vestea trecerii in nefiinta a artistului a fost facuta publica de dirijorul Ionel Tudor, pe retelele de socializare. Mesajul sau a subliniat nu doar pierderea unei voci inconfundabile, ci si a unui prieten si colaborator de o viata:
„Ai plecat, Gabi, si ai lasat muzica pop romaneasca fara una dintre cele mai mari si mai personale voci! Am lansat impreuna piese care au bucurat generatii de ascultatori…”
Ionel Tudor a reamintit momentele memorabile petrecute alaturi de Gabriel Cotabita, precum lansarea unor piese emblematice – „Noapte albastra”, „Te rog, domnisoara, nu pleca” sau „Viata e un cazino”. Aceste melodii au marcat epoci si au ramas in inimile publicului roman.
O cariera dedicata artei si muzicii
Nascut pe 1 noiembrie 1955, Gabriel Cotabita a fost mai mult decat un simplu cantaret. Personalitate versatila, a imbratisat roluri diverse – de la solist vocal al formatiei VH2 la membru al legendarului grup Holograf in anii ’80.
Cariera sa a fost presarata cu momente de glorie, marcate de piese devenite slagare. De asemenea, Cotabita a fost pionier in industria muzicala romaneasca, contribuind la lansarea primului CD din Romania, in colaborare cu Joey de Alvaré. Acest pas important a deschis noi drumuri pentru artistii din tara.
O viata cu provocari personale
Viata personala a lui Gabriel Cotabita a fost una plina de suisuri si coborasuri. Pe 8 mai 2015, artistul a suferit un stop cardio-respirator la o sala de sport, un episod care l-a marcat profund. Dupa ce a stat in coma timp de mai multe zile, a reusit sa se recupereze, dar a ramas cu un defibrilator automat pentru prevenirea tulburarilor cardiace.
In timpul pandemiei de Covid-19, starea sa de sanatate s-a agravat din nou, fiind internat in spital in stare grava dupa ce s-a infectat cu virusul. Cu toate acestea, a continuat sa lupte si sa ramana activ pe scena muzicala, in ciuda dificultatilor.
Mostenirea lasata in urma
Gabriel Cotabita a fost un artist complet – cantaret, prezentator si producator muzical. Muzica sa a traversat generatii, iar vocea lui, distinctiva si plina de emotie, a ramas una dintre cele mai recognoscibile din peisajul artistic romanesc.
De-a lungul carierei, a fost un simbol al inovatiei in muzica romaneasca. Piesele sale au fost caracterizate de melodicitate, versuri memorabile si o interpretare care captiva publicul. Multe dintre acestea au devenit coloana sonora a unor momente importante din viata ascultatorilor.
Pe langa cariera artistica, Gabriel Cotabita a fost si un tata dedicat. A fost casatorit de doua ori si a avut trei fete, pe care le-a iubit enorm si care au fost un punct de sprijin in momentele dificile.
Reactii din lumea artistica
Moartea sa a provocat un val de mesaje de condoleante si regrete din partea colegilor de breasla si a publicului. Pentru multi, Gabriel Cotabita a fost un simbol al perseverentei si al pasiunii pentru muzica. De la scenele marilor concerte la emisiuni de televiziune si pana la colaborari legendare, artistul a lasat o amprenta de nesters.
Un ultim „adio”
Romania pierde un artist care a scris o pagina importanta in istoria muzicii pop. Gabriel Cotabita va ramane pentru totdeauna in inimile celor care l-au admirat, fie ca l-au cunoscut prin versurile cantecelor sale sau prin prezenta sa carismatica de pe scena.
Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
Sursa foto: Digi24