Pe fondul preocuparilor legate de sanatatea mintala a tinerilor, multe scoli din Europa au introdus interdictii sau restrictii stricte privind utilizarea telefoanelor mobile. Desi nu exista norme unitare la nivelul Uniunii Europene (UE) pentru a aborda aceasta problema, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis masuri concrete, in timp ce tarile individuale isi adopta propriile strategii, potrivit platformei media European Newsroom.

Contextul european: Utilizarea telefoanelor mobile in scoli

Cresterea utilizarii tehnologiei digitale in randul tinerilor a starnit ingrijorari in intreaga Europa, guvernele si scolile actionand pentru a reduce impactul negativ al acesteia asupra sanatatii mintale si performantelor scolare. Studiile recente au aratat legaturi alarmante intre timpul petrecut in fata ecranelor si deteriorarea sanatatii mintale a copiilor si adolescentilor, motiv pentru care multe tari au decis sa intervina.

Masuri la nivel national: exemple din mai multe tari europene

Tarile de Jos – De la inceputul anului scolar, in septembrie, scolile din Tarile de Jos au impus o interdictie totala a telefoanelor mobile in salile de clasa din invatamantul secundar, extinsa recent si la scolile primare. Exceptiile includ situatiile in care utilizarea telefonului este esentiala pentru continutul lectiei sau din motive medicale.

Franta – Un experiment de testare a unei „pauze digitale” este in desfasurare in 180 de colegii din Franta, unde se interzice utilizarea telefoanelor mobile pe tot parcursul zilei scolare. Acest test, care implica peste 50.000 de elevi, face parte dintr-o initiativa a presedintelui Emmanuel Macron pentru a reduce timpul petrecut de copii in fata ecranelor. Masura ar putea deveni obligatorie la nivel national in 2025.

Belgia – In Belgia, telefoanele mobile sunt interzise in salile de clasa in numeroase scoli francofone din regiunile Bruxelles si Valonia. In Flandra, regiunea vorbitoare de limba olandeza, nu exista o interdictie generala, dar multe scoli au implementat restrictii proprii.

Grecia – In Grecia, elevii trebuie sa-si pastreze telefoanele mobile in ghiozdane in timpul lectiilor, fiind interzisa utilizarea acestora, chiar si in pauze. Ministrul Educatiei, Kyriakos Pierrakakis, a sugerat ca ar putea fi impuse reguli si mai stricte.

Italia – Din acest an scolar, telefoanele mobile sunt interzise in salile de clasa din Italia, conform unui decret emis de administratia premierului Giorgia Meloni. In schimb, tabletele si computerele pot fi utilizate in scopuri educationale, cu acordul profesorilor.

Spania – In mai multe regiuni din Spania, cum ar fi Madrid, Galicia, Castilla-La Mancha, Andaluzia si Extremadura, au fost impuse interdictii si restrictii asupra utilizarii telefoanelor mobile in scoli. In alte regiuni, profesorii au dreptul sa confiste telefoanele pana la sfarsitul zilei.

Suedia – Agentia de Sanatate Publica din Suedia a emis recent recomandari stricte privind timpul petrecut de copii in fata ecranelor, sugerand ca cei sub doi ani nu ar trebui sa aiba acces la media digitala si televiziune, iar pentru copiii mai mari, acest acces trebuie limitat.

Slovenia – In Slovenia, utilizarea telefoanelor mobile este reglementata la nivel de scoala. Majoritatea scolilor au reguli proprii, dar putine au implementat o interdictie totala.

Croatia – In Croatia, nu exista reguli uniforme la nivel national, dar unele scoli au decis pe cont propriu sa interzica telefoanele mobile pe durata intregului program scolar, inclusiv in timpul pauzelor.

Bosnia si Hertegovina – In Bosnia si Hertegovina, multe scoli au impus interdictii asupra telefoanelor mobile pentru a incuraja socializarea si a preveni delincventa juvenila, desi nu exista o politica uniforma la nivel national.

Pozitia Uniunii Europene si actiunile viitoare

La nivelul UE, nu exista inca o abordare comuna privind utilizarea telefoanelor mobile in scoli, insa Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a promis masuri pentru a combate dependenta de retelele sociale si hartuirea cibernetica. Ea a anuntat organizarea unei anchete europene privind impactul retelelor sociale asupra sanatatii mintale a tinerilor si a promis sa ia masuri impotriva designului dependent al unor platforme online.

Masuri nationale si drumul spre o strategie comuna in Uniunea Europeana

In timp ce Uniunea Europeana isi defineste strategiile comune pentru combaterea efectelor negative ale tehnologiei asupra sanatatii mintale a tinerilor, multe tari europene au adoptat masuri stricte la nivel national. Aceste initiative subliniaza importanta unui echilibru intre utilizarea tehnologiei digitale si protejarea sanatatii mintale a elevilor, pregatind calea pentru o abordare mai coordonata la nivelul intregului bloc comunitar.

Acest articol este elaborat pe baza informatiilor furnizate de agentiile de stiri participante la proiectul European Newsroom si de platforma media European Newsroom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here