Luna august 2024 vine cu o noua provocare pentru consumatorii de gaze din Romania, care se vor confrunta cu o crestere semnificativa a tarifelor de distributie. Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, atrage atentia ca romanii vor plati facturi mai mari la gaze naturale, in urma unei majorari de 19% a tarifelor de distributie, conform deciziilor aprobate de ANRE. Aceasta este doar ultima dintr-o serie de cresteri care au dublat costurile de distributie in ultimii ani.
O scumpire continua: evolutia tarifelor de distributie
Dumitru Chisalita explica faptul ca aceasta majorare nu vine in mod izolat, ci urmeaza unui trend constant de crestere al costurilor de distributie. In 2022, tarifele au fost majorate cu 11%, iar in 2023 cu un impresionant 52,2%.
Aceasta evolutie rapida a tarifelor, care practic s-au dublat in doar trei ani, este rezultatul unor decizii legislative si reglementari ce au transferat o parte din costurile operatorilor catre consumatorul final.
Cauza majorarii: efectele Legii 155/2020 si promisiunile “gratuitatii”
Majorarile succesive ale tarifelor de distributie sunt in mare parte rezultatul modificarilor aduse prin Legea 155/2020, care a introdus ideea racordarii gratuite la retelele de gaze naturale. Desi conceptul de racordare gratuita a fost prezentat drept un beneficiu pentru consumatori, analiza realizata de Asociatia Energia Inteligenta arata ca, in realitate, costurile ascunse ale acestei “gratuitati” sunt suportate tot de consumatori, prin tarifele majorate de distributie.
„Romanii nu s-au invatat ca, atunci cand politicienii promit ceva gratuit, ajung sa plateasca mai mult pe termen lung”, spune Dumitru Chisalita. El subliniaza ca racordarea gratuita la retelele de gaze a creat o serie de dezavantaje si riscuri, inclusiv socializarea costurilor, adica distribuirea acestora intre toti consumatorii prin cresterea tarifelor de distributie. In loc sa fie un beneficiu real, aceasta politica a dus la cresterea numarului de consumatori vulnerabili si la ineficiente economice in intreg sistemul.
Impactul asupra consumatorilor: facturi tot mai mari si discriminare intre clienti
Un alt efect negativ este tratamentul inechitabil intre consumatorii deja racordati si cei noi. Consumatorii care s-au racordat anterior, pe cheltuiala proprie, se regasesc acum in situatia de a plati prin tarifele majorate si racordarile gratuite ale noilor clienti. Aceasta creeaza un sentiment de frustrare si inechitate, alimentand perceptia ca politicile de racordare favorizeaza mai degraba “baietii destepti” decat consumatorii obisnuiti.
Mai mult, operatorii de distributie aplica doar reglementarile impuse de stat, care au dus la situatia in care costurile sunt transferate de la unii consumatori la altii. Astfel, cei care nu au solicitat racordarea gratuita se vad nevoiti sa plateasca pentru facilitatile altora.
Cine sunt adevaratii beneficiari ai racordarii gratuite?
Asociatia Energia Inteligenta a atras atentia de mai multe ori ca proiectul racordarii gratuite nu este gandit pentru locuitorii din mediul rural sau pentru cei care se incalzesc cu lemne, ci mai degraba pentru investitori imobiliari din zone periurbane sau pentru firmele de casa implicate in proiecte de infrastructura. Prin programul Anghel Saligny, acestia beneficiaza de finantari pentru extinderea retelelor de gaze, dar costurile finale sunt suportate de toti consumatorii prin majorarea tarifelor de distributie.
Consumatorii platesc pretul deciziilor politice
Intr-un context in care preturile energiei sunt deja ridicate, iar facturile la gaze cresc constant, aceasta noua majorare a tarifelor de distributie accentueaza presiunea asupra bugetelor familiilor. Deciziile politice care promit “gratuitati” se dovedesc a fi, in cele din urma, costisitoare pentru toata lumea. Lipsa unei strategii clare si echitabile in sectorul energetic continua sa afecteze consumatorii, transformand promisiunile initiale in costuri aditionale pe termen lung.