Situatia stocurilor de gaze din Romania si Europa ridica ingrijorari serioase in pragul iernii 2024-2025. Potrivit datelor recente, nivelul de umplere a depozitelor de gaze din Romania a scazut la 70% fata de 100% la inceputul sezonului rece, reflectand o tendinta similara in intreaga Europa. Aceasta scadere rapida este rezultatul unor factori precum consumul ridicat cauzat de temperaturile scazute, cresterea exporturilor si diminuarea importurilor de gaz natural lichefiat (LNG).

Romania – o scadere alarmanta a stocurilor de gaze

La data de 25 decembrie 2024, Romania inregistra doar 23,7 TWh de gaz in depozitele subterane, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE). Comparativ, in aceeasi perioada a anului trecut, stocurile erau mai mari, totalizand 28,8 TWh.

Cauzele principale ale scaderii rapide:

Debutul timpuriu al iernii: In acest sezon rece, extractiile de gaze au inceput inca din luna octombrie, mult mai devreme decat in anii anteriori.

Cresterea consumului casnic si industrial: Temperaturile scazute au dus la un necesar mai mare de gaze pentru incalzire si productie.
Exporturile catre Republica Moldova: Romania a mentinut exporturi constante, cu volume de pana la 2 milioane metri cubi pe zi, pentru a sustine cererea ridicata din tara vecina.
Echilibrarea importurilor si exporturilor: Desi Romania a fost in multe zile net exportator, intrarile din Bulgaria (aproximativ 5,7 milioane mc/zi) au acoperit partial cererea interna si exporturile.

Romania – Avantaj competitiv prin productie interna

Romania beneficiaza de un avantaj important: este unul dintre putinele state europene cu productie interna semnificativa de gaze naturale. Dupa inchiderea campului Groningen din Olanda, Romania a devenit cel mai mare producator de gaze din Uniunea Europeana.

Acest lucru ofera o anumita protectie impotriva penuriei acute, insa scaderea rapida a stocurilor semnaleaza o vulnerabilitate pe termen lung, mai ales daca temperaturile vor ramane scazute in lunile urmatoare.

Situatia in Europa – Criza energetica iminenta?

La nivel european, gradul de umplere al depozitelor de gaze a scazut la 75%, sub nivelul de 90% inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Factori declansatori la nivel european:

Reducerea importurilor de LNG: Concurenta acerba cu statele asiatice, care au beneficiat de preturi mai scazute, a limitat livrarile catre Europa.
Temperaturi mai scazute: Cererea mare de gaze pentru incalzire a dus la o utilizare mai rapida a stocurilor.
Probleme geopolitice: Disputele comerciale dintre UE si SUA, precum si tensiunile cu Qatarul, un furnizor cheie de LNG, au afectat aprovizionarea.

Potrivit unei analize Financial Times, depozitele UE au pierdut 19% din volume intre septembrie si decembrie 2024, mult mai mult decat in anii precedenti, cand scaderile erau de doar cateva procente.

Preturile si impactul economic

In prezent, preturile gazelor in Europa sunt cu 90% mai mici fata de maximul de 300 euro/MWh atins in vara lui 2022, in timpul crizei energetice. Totusi, expertii avertizeaza ca golirea accelerata a depozitelor ar putea duce la:

Cresteri de pret in primavara si vara: Costurile pentru reinnoirea stocurilor vor fi semnificative.
Risc de penurie: O noua iarna grea in 2025 ar putea pune presiune suplimentara pe rezervele disponibile.
Competitivitate scazuta pentru UE: Industria europeana risca sa ramana expusa la fluctuatiile de pret si la competitia globala pentru resurse energetice.
Provocari geopolitice si riscuri viitoare

Relatiile comerciale SUA-UE:

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut Europei sa creasca achizitiile de petrol si gaze americane, amenintand cu tarife vamale pentru produsele europene. Aceasta presiune economica poate complica si mai mult situatia energetica a Uniunii Europene.

Blocaje de livrare din Qatar:

Qatarul, al treilea mare furnizor de LNG al Europei, a amenintat ca va opri livrarile in cazul in care UE impune reglementari stricte privind emisiile de carbon.

Dependenta de Gazprom:

Pentru tari precum Ungaria si Slovacia, care inca depind de gazele rusesti, oprirea tranzitului prin Ucraina la 31 decembrie 2024 reprezinta o amenintare directa. Ucraina a anuntat ca nu va prelungi acordul de tranzit cu Rusia, ceea ce ar putea agrava situatia energetica in regiune.

Solutii pentru un viitor incert

Scaderea rapida a stocurilor de gaze in Romania si Europa subliniaza fragilitatea sistemului energetic actual. Desi Romania are avantajul productiei interne, exporturile si cererea ridicata creeaza presiuni asupra rezervelor.

Pentru a preveni o criza energetica in iernile urmatoare, sunt necesare:

Investitii in surse alternative: Extinderea capacitatilor de energie regenerabila.
Cresterea importurilor de LNG: Stabilirea unor contracte pe termen lung cu furnizori globali.
Eficientizarea consumului: Programe nationale pentru reducerea risipei energetice.
Stocuri strategice: Consolidarea infrastructurii de stocare a gazelor pentru perioade critice.

Europa trebuie sa gaseasca rapid solutii sustenabile pentru a asigura securitatea energetica pe termen lung. Fara strategii bine gandite, criza gazelor din aceasta iarna poate deveni un semnal de alarma pentru provocarile viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here