Conflictul dintre Arm si Qualcomm a atins un nou nivel de intensitate. Conform unui raport publicat de Android Police, Arm a notificat recent Qualcomm ca isi va anula licenta pentru designul de cipuri in termen de 60 de zile, o decizie ce pune sub semnul intrebarii viitorul unora dintre cele mai populare chipseturi din industria smartphone-urilor.

De la parteneriat de lunga durata la confruntare

Qualcomm este un nume bine cunoscut in industria mobilelor, avand o colaborare indelungata cu Arm. Aceasta a folosit design-urile de referinta ale Arm pentru procesoarele Snapdragon, adaptandu-le pentru a imbunatati performantele si eficienta dispozitivelor. Insa totul a inceput sa se complice odata cu achizitia Nuvia de catre Qualcomm in 2021.

Nuvia, o companie promitatoare in domeniul dezvoltarii de procesoare, avea deja o licenta cu Arm care ii permitea sa creeze nuclee de procesor personalizate pe baza setului de instructiuni Arm. Qualcomm a vazut aceasta achizitie ca o oportunitate de a-si dezvolta propriile nuclee personalizate, ceea ce s-a materializat in noul SoC Snapdragon 8 Elite, dotat cu nuclee Oryon dezvoltate de Nuvia.

Motivele anularii licentei de catre Arm

Din perspectiva Arm, achizitia Nuvia de catre Qualcomm a incalcat termenii contractuali initiali. Compania considera ca transferul licentelor si proprietatilor intelectuale Nuvia fara acordul sau reprezinta o incalcare flagranta a acordului, ceea ce a determinat Arm sa dea in judecata Qualcomm in septembrie 2022. Arm a cerut, de asemenea, distrugerea anumitor proprietati intelectuale asociate licentei Nuvia, un gest ce subliniaza natura tensionata a acestei relatii.

Acum, odata cu lansarea procesorului Snapdragon 8 Elite cu nuclee personalizate Oryon, Arm si-a intensificat presiunea asupra Qualcomm, emitand un aviz de anulare a licentei de arhitectura. Aceasta inseamna ca, dupa 60 de zile, Qualcomm ar putea fi fortata sa opreasca vanzarea de cipuri ce utilizeaza atat setul de instructiuni Arm, cat si tehnologia proprie.

Pozitia Qualcomm in fata presiunilor

Reactia Qualcomm nu s-a lasat asteptata. Un reprezentant al companiei a declarat ca acest ultim aviz de la Arm nu este decat „o amenintare nefondata” menita sa constranga partenerul sa accepte conditii mai dezavantajoase. Intr-un comunicat oferit lui Anshel Sag, analist principal la Moor Insights and Strategy, Qualcomm a subliniat ca va contesta aceste actiuni in instanta si ca este increzatoare in drepturile sale contractuale.

Mai mult, Qualcomm acuza Arm de comportament anticompetitiv, sugerand ca incercarea de a rezilia licenta nu face decat sa incerce sa creasca artificial costurile si redeventele pentru folosirea arhitecturii Arm.

Impactul asupra industriei si viitorul platformelor mobile

Tensiunile dintre Arm si Qualcomm nu sunt doar un simplu conflict de afaceri. Impactul acestora ar putea influenta intreaga industrie de mobile. Pana in prezent, Qualcomm a fost un furnizor dominant de SoC-uri pentru telefoanele Android, iar majoritatea dispozitivelor de top si mid-range folosesc cipuri Snapdragon. Anularea licentei ar putea duce la intarzieri in lansarea unor modele noi sau chiar la schimbari majore in designul viitoarelor procesoare Qualcomm.

Aceasta disputa scoate in evidenta si riscurile implicate in utilizarea licentelor de tehnologie de baza. Atunci cand depinzi de un singur furnizor pentru o componenta critica, cum este setul de instructiuni pentru procesoare, orice problema contractuala se poate transforma intr-o criza majora.

RISC-V: Un nou capitol in strategia Qualcomm

In contextul acestei dispute cu Arm, Qualcomm si Google au inceput sa-si indrepte atentia spre o alternativa open-source: arhitectura RISC-V. Aceasta permite dezvoltarea de cipuri fara a depinde de licentele costisitoare si restrictionate de la Arm, oferind mai multa libertate si flexibilitate in designul si productia de procesoare.

In octombrie 2023, Qualcomm si Google au anuntat un parteneriat pentru dezvoltarea unei noi platforme RISC-V Snapdragon Wear, destinat ceasurilor inteligente ce ruleaza Wear OS. Aceasta initiativa reprezinta un prim pas concret spre diversificarea optiunilor hardware si reducerea dependentei de Arm. In esenta, RISC-V ofera o modalitate prin care Qualcomm poate sa-si mentina pozitia de lider in piata chiar si in contextul unor eventuale restrictii sau anulari ale licentelor actuale.

In ce directie se indreapta conflictul?

Pe masura ce termenul de 60 de zile se apropie, este clar ca tensiunile dintre Arm si Qualcomm vor escalada. Daca nu se ajunge la un acord, am putea asista la o batalie legala extinsa care sa determine nu doar soarta acestor companii, ci si dinamica intregii industrii de mobile. Qualcomm pare pregatita sa lupte in instanta pentru a-si pastra drepturile, in timp ce Arm pare hotarata sa-si protejeze tehnologia si sa-si maximizeze veniturile din redevente.

Cum va schimba disputa Arm-Qualcomm viitorul procesoarelor

In cazul in care conflictul nu va fi rezolvat amiabil, ne putem astepta la schimbari semnificative in strategia de dezvoltare a procesoarelor Qualcomm. Aceasta ar putea accelera tranzitia catre arhitecturi alternative, cum este RISC-V, si ar putea deschide noi oportunitati pentru competitori.

De asemenea, colaborarea tot mai stransa dintre Qualcomm si Google pentru dezvoltarea de solutii hardware si software compatibile cu RISC-V ar putea stimula inovatia si diversificarea in industrie, in beneficiul consumatorilor.

Astfel, batalia dintre Arm si Qualcomm este mult mai mult decat o disputa contractuala – este o confruntare care ar putea defini viitorul platformelor mobile si modul in care companiile isi dezvolta si distribuie tehnologia.

Sursa foto: Gsmarena

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here