Potrivit EarthSky.org, Orionidele din 2024 vor atinge apogeul in dimineata zilei de 21 octombrie, oferind un spectacol ceresc spectaculos, cu o ploaie de meteori care isi are originea in faimosul Orion. Acest eveniment anual incepe de la sfarsitul lunii septembrie si dureaza pana aproape de sfarsitul lunii noiembrie, dar varful de activitate este in jurul datei de 20-21 octombrie, cand se asteapta cele mai multe meteori pe ora.

Cand si cum sa observi Orionidele

Punctul culminant: In 2024, varful ploii de meteori Orionide este prognozat pentru data de 20 octombrie, in jurul orei 18:14 UTC. Cu toate acestea, cele mai bune momente pentru a observa meteori sunt diminetile zilelor de 20 si 21 octombrie, cand activitatea va fi maxima.

Durata ploii de meteori: Orionidele sunt vizibile intre 26 septembrie si 22 noiembrie. Totusi, daca vrei sa ai sanse mai mari de a vedea acest fenomen, planifica-ti sesiunea de observatie intre miezul noptii si primele ore ale diminetii, cand punctul radiant (locul de unde par sa „izvorasca” meteori) se ridica in cer si este mai usor de observat.

Influenta fazei lunii: In 2024, faza de luna plina cade pe 17 octombrie, ceea ce inseamna ca la momentul maxim de activitate al Orionidelor, luna va fi in faza de descrestere (cunoscuta sub numele de luna gibboasa in descrestere). Stralucirea ei va putea interfera cu observarea meteoriilor, insa, prin blocarea lunii din campul tau vizual, poti vedea mai multe stele cazatoare.

Ce sunt Orionidele?

Orionidele reprezinta resturile cometei Halley, una dintre cele mai celebre comete, care lasa in urma sa particule de praf si resturi atunci cand se apropie de Soare. Aceste particule intra in atmosfera Pamantului si ard, creand luminite spectaculoase pe cer, cunoscute drept „stele cazatoare”. Orionidele sunt caracterizate de viteza lor mare, intrand in atmosfera noastra la aproximativ 66 km/s, ceea ce le face sa produca dare lungi si persistente de lumina.

Parintele Orionidelor: Cometa Halley

Particulele care creeaza Orionidele provin din cometa Halley, care trece prin sistemul nostru solar aproximativ la fiecare 76 de ani. Ultima data cand cometa Halley a fost vizibila de pe Pamant a fost in 1986, iar urmatoarea intalnire va fi in 2061.

Chiar daca cometa in sine nu este mereu vizibila, Orionidele raman un fenomen anual, care ne aminteste de aceasta intalnire cosmica. Halley a lasat particule de praf si resturi de-a lungul orbitei sale, iar Pamantul traverseaza aceste ramasite de doua ori pe an, creand nu doar Orionidele din octombrie, dar si Eta Aquaridele din mai.

Orbita si directia: Halley are o orbita retrograda, ceea ce inseamna ca se deplaseaza in directia opusa fata de majoritatea obiectelor din sistemul solar, inclusiv fata de Pamant. De asemenea, orbita sa este usor inclinata fata de planul nostru orbital, ceea ce face ca aceste particule sa se intersecteze cu atmosfera Pamantului la viteze mari.

Unde si in ce directie sa privesti

Locul de origine al meteoriilor: Punctul radiant al Orionidelor se afla in constelatia Orion, aproape de steaua rosiatica Betelgeuse si de clubul ridicat al vanatorului mitologic. Nu este necesar sa privesti direct spre Orion pentru a vedea meteori, deoarece acestia pot aparea in orice parte a cerului, insa observatorii pot urma darele luminoase inapoi pana la punctul lor de origine.

Gaseste un loc potrivit: Pentru o experienta optima, asigura-te ca gasesti un loc intunecat, departe de lumina orasului. O zona deschisa iti va oferi o vedere panoramica, crescand astfel sansele de a prinde cat mai multe „stele cazatoare”. De asemenea, poti planifica observatia impreuna cu prietenii, orientandu-va in directii diferite si chemandu-va unii pe altii atunci cand zariti meteori.

Sfaturi pentru observarea Orionidelor

Alege o locatie intunecata si deschisa. Cel mai bun loc pentru a observa meteori este acolo unde lumina artificiala este minima. De asemenea, locurile unde cerul este deschis iti vor permite sa vezi mai multi meteori.

Pastreaza o vedere larga asupra cerului. Nu privi doar in directia punctului radiant; Orionidele vor aparea din toate directiile. Stand pe o patura intinsa si privind direct in sus, vei avea cel mai bun unghi pentru observatie.

Fii pregatit pentru orice. Desi Orionidele nu sunt cunoscute pentru „furtuni” de meteori, exista mereu o mica sansa de surprize. Uneori, aceste stele cazatoare pot fi extrem de stralucitoare si chiar pot lasa in urma lor urme luminoase pe cer.

Aventura cosmica a Orionidelor din 2024

Ploaia de meteori Orionide este o ocazie anuala de a vedea particule dintr-una dintre cele mai faimoase comete, Halley, arzand spectaculos pe cerul de noapte. Pregateste-te pentru diminetile zilelor de 20 si 21 octombrie 2024 si alege un loc intunecat pentru a te bucura de acest fenomen cosmic.

Chiar daca luna va interfera putin cu vizibilitatea, rabdarea si alegerea unui loc potrivit vor aduce cu siguranta rezultate spectaculoase. Incearca sa iesi in natura si sa te lasi fascinat de minunile cosmosului, caci Orionidele aduc cu ele o legatura directa cu universul si cu istoria bogata a cometei Halley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here